Свети Апостол Андреј Првозвани: Заштитник Романових и слава Карађорђевића

2
Поделите

Свети Андреј је био родом из града Витсаиде. Отац му је био Јеврејин Јона, а брат апостол Петар. Свети Андреј Првозвани је био ученик Светог Јована Претече, али од оног тренутка када је угледао Исуса Христа, пође за њим као први апостол, те се стога и назва Првозвани.

свети андреј првозвани

Он затим приведе и свог брата Симона (Петра) вери хришћанској. По занимању је био рибар, али на позив Исуса Христа, баци мреже и пође за Њим, после чијег васкрсења и вазнесења прими као и остали апостоли Духа Светога. Проповедао је у многим земљама, а између осталих у: Витинији, Византији, Тракији и Македонији, Тесалији, Елади, Ираклији и Амастриди. Превео је многе народе у хришћанску веру, поставио многе свештенике и епископе. У Кијеву је побо Крст на висини и прорекао сјајну будућност хришћанском народу Русије.

Проповедајући Христово Еванђеље, он претрпе многе недаће и невоље, али је остао непоколебљив у својој вери. Својим чудесним моћима исцелио је многе болесне, међу којима и жену царског намесника у граду Патри, коју он подиже из постеље, те она прихвати хришћанску веру.

Силно се разгневи на то намесник Етеата и нареди да се свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што и би учињено.

свети андреј првозвани
Мошти Светог Андреја

Али ни тада није одустао свети Андреј, него је онако рањав и измучен и са крста делио народу корисне поуке, проповедавши веру хришћанску. Јер не плаши се он смрти, по дрскости, но по вери, јер смрт праведних је драгоцена, а смрт грешника је љута.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години живота.

После више година његове мошти су пренете у Цариград у храм Светих Апостола.

Његова глава се налази у Риму, а једна рука у Москви, док се део моштију налази у манастиру Светог Апостола Андреја у Кефалонији (Грчка).

свети андреј првозвани
Црква Светог Андреја Првозваног у Патри, Пелопонез

Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако је настављено и после његове смрти са деловањем његових чудесних моштију. Он помаже свима, који у невољи и болести траже помоћ од њега.

Тропар (глас 4):

Јако апостолов первозваниј, и верховнаго сушчиј брат владицје всјех Андреје молисја: мир всељењеј даровати и душам нашим велију милост.

свети андреј првозвани
Крст Светог Андреја у цркви у Патри
Пратите нас

2 Коментари

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.