Митрополит Амфилохије: У Црној Гори јављају се идеје за ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ СПЦ

0
Поделите

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да се у Црној Гори јављају идеје за одузимање имовине Српске православне цркве (СПЦ) и да се то покушава да и законски озваничи преко Нацрта закона о слободи вероисповести.

одузимње имовине српске православне цркве
Фото: А. Станковић, РАС Србија

Он је за Политику од недеље рекао да, пошто су у међувремену склопљени темељни уговори владе с Римокатоличком црквом и Исламском и Јеврејском заједницом, којима је тај нацрт супротстављен, против њега су и оне реаговале, нарочито против члана 52 о одузимању храмова који су изграђени и имовине верских заједница која је стечена до 1918. године, а не само Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија СПЦ у Црној Гори.

Упитан да ли је могућ сценарио да власти у Подгорици заиста одузму имовину Митрополије црногорско-приморске, он је рекао да чак ни безбожна власт после Другог светског рата то није учинила – него је одузела само део црквене имовине.

Додао је да је митрополија ових дана објавила и став Венецијанске комисије о том нацрту.

– Због њега је нацрт повучен, иако влада тврди да га није добила (стајао је на сајту комисије две године). Учини ли црногорска власт то безакоње и насиље, то ће бити јединствен случај у модерној Европи – сматра Амфилохије.

„Ни безбожна власт после Другог светског рата…“

Упитан да ли је могућ сценарио да власти у Подгорици заиста одузму имовину Митрополије црногорско-приморске, он је рекао да чак ни безбожна власт после Другог светског рата то није учинила – него је одузела само део црквене имовине.

– Додуше, она је у свом револуционарном заносу убила без суда и пресуде митрополита црногорског Јоаникија и преко 115 најбољих свештеника, а с њима мноштво црквеног народа. Међутим, никад није довела под знак питања правни статус епархија Српске православне цркве у Црној Гори и није стварала своју „ЦПЦ“, као што то чини њена наследница, неокомунистичка садашња власт. Власт секуларне државе, од које је Црква одвојена, односи се према црквеној имовини ауторитарније неголи хришћанска власт из времена краља Николе – рекао је Амфилохије за „Политику“.

Танјуг

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.