ПРАВОСЛАВЉЕ БРАНИ АУСТРИЈУ ОД ИСЛАМА: Православци друга верска заједница по бројности и СВЕ ИХ ЈЕ ВИШЕ!

0
Поделите

У Аустрији је православље друга по броју верника верска заједница, иако се због великог броја муслиманских азиланата са Блиског истока, у јавности ствара утисак да је је то ислам.

православље
Фото: Илустрација

БЕЧ – У Аустрији је православље друга по броју верника верска заједница, иако се због великог броја муслиманских азиланата са Блиског истока, у јавности ствара утисак да је је то ислам.

Наиме, у Аустрији живи око 700.000 муслимана, док се број православних верника процењује на око 800.000.

Последњи званични подаци су из 2014. године када је у Аустрији било око 500.000 православних верника, а пошто после није спроведен никакав попис и пошто православне цркве немају парохије, тешко је утврдити актуелни прецизни број верника. Међутим, Секретаријат митрополита у Бечу процењује да је број православаца достигао бројку од најмање између 750.000 и 800.000 верника.

Фондација „Про Оријенте“ спровела је истраживање у покрајини Горњој Аустрији и утврдила да је број православаца порастао са 45.990 у 2010. на 56.285 у 2016. години, што је раст од 22 одсто.

„Раст броја православних верника у целој Аустрији је далеко већи“, истиче Флоријан Вегшајдер из „Про Оријенте“ Горње Аустрије. Посебно расте број румунских православаца, који све више долазе у Аустрију.

православље
Фото: Илустрација

Пораст броја православаца Академија наука повезује с великим исељавањем становништва са Балкана, пре свега из Румуније, чији грађани на основу чланства у ЕУ могу да се селе без проблема у Аустрију.

„Раније су православци могли да буду игнорисани као мањина, али данас то није могуће“, истиче Вегшајдер, додајући да су потребне нове православне цркве.

Он указује да су многе православне верске заједнице активне у „туђим“ верским објектима.

Православци тиме, према оцени експерата, доприносе очувању Аустрије као хришћанске земље, пошто је она суочена с константним растом исламских верника и уједно окретањем леђа римокатолика својој цркви због многобројних афера.

Танјуг

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.