Владика Фотије: НЕ НАТО-у који је БОМБАРДОВАО СРПСКУ И СРБИЈУ

0
Поделите

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да је за српски народ и државу најбоље чувати своју неутралност и слободу, и то је одувек било најбоље, још од српског писца и политичара Петра Кочића до данас.

епископ зворничко тузлански фотије
Епископ зворничко- тузлански Фотије / Фото: Срна

За актуелно питање пута у НАТО, владика Фотије каже да то просто не би било морално.

„Наш народ је већ рекао да не можемо то да прихватимо јер смо били од НАТО-а бомбардовани и Република Српска и Србија. Многи носимо трауме од тога и једноставно, то не би било морално“, оцењује владика у интервјуу Срни.

Он каже да је у данашњем свету, који је постао „глобално село“, немогуће бити потпуно изолован. „Укључен си, хтео не хтео“, каже владика Фотије, те да о интеграцији у ЕУ треба добро да промисле веома мудри људи, економски и правни стручњаци.

„Ми у сваком случају морамо контактирати са светом, немогуће је бити изолован, али са друге стране, то не мора да значи да ми аутоматски и припадамо том свету у смислу да се политички укључујемо у њихове пројекте као што је ЕУ“, истиче владика Фотије.

Наводећи пример Британаца, који су проценили да имају штете као држава и повукли се из ЕУ, он каже да ни Срби не треба да идеализују ову политичку заједницу и да ка њој иду „грлом у јагоде“, мислећи да то решава све проблеме.

„Није тачно то, ништа неће бити решено, него би били у заједници са богатим државама које су економски доминантније од нас и питање је шта је ту добро. Не треба бежати од интеграција, него бити ту, али бити са здравим расуђивањем“, наводи владика.

Млади људи, каже он, треба да чују и уче да су Срби народ страдални који је распет и дан-данас – на Косову и Метохији, у Републици Српској, па и у Србији.

„Православни народ просто смета на путу светским силама. Сметали смо Наполеону, сметали Хитлеру и многима другима који су ишли према Русији, а сличан сценарио је и данас. Негде је тај однос снага у свету такав да је западни свет уједињен и има циљ пробоја на Исток, а ми смо на путу томе и због тога смо много страдали“, наводи владика Фотије.

Он наглашава да је српски народ са Русима увек био близак по вери, нацији, култури, писму, али првенствено по неком правдољубивом схватању живота, те да Срби на Русе гледају као на браћу.

Бити за Русију не значи аутоматски бити против Запада

„Нажалост, овај такозвани проруски став се некако негативно котира на Западу. А, зашто, када ми ценимо сваку проруску и прозападну вредност достојну пажње? Све људско ценимо и на Западу и на Истоку“, истиче владика Фотије.

Он наводи да бити за Русију не значи аутоматски и бити против Запада.

„И за Запад смо, ако је хришћански, људски и поштен, то су наше вредности које тражимо у свим народима и цивилизацијама и поштујемо их“, говори владика Фотије и додаје да ће се та веза са Русима сигурно чувати и очувати, као доказ вековног пријатељства и заједништва.

После годину и по проведених на челу Епархије зворничко-тузланске, владика Фотије каже да Црква у Републици Српској има добар статус и много простора за рад, истичући да ту сарадњу треба чувати и унапређивати на опште добро.

„Ми као Црква треба да се држимо принципа немањићке симфоније – сарадње између Цркве и државе које су начелно одвојене, али сарађују на добробит државе. Ти односи се изграђују поверењем и поштовањем људи који су изабрани од народа и имају легитимитет избора“, истиче владика зворничко-тузлански.

Он поручује да треба чувати Републику Српску, зато што она гарантује слободу и напредак српског народа, као и празновати њене значајне датуме, као што је Дан Републике – 9. јануар.

„Теба да чувамо Републику Српску, то је сада јасно и највећем делу политичара који нас воде, јер Република Српска даје простор за живот и рад свим људима који у њој живе, гарантује слободу, људска и грађанска права. Значајно је и да празнујемо датуме који су везани за оснивање Републике Српске и њено очување, као што је 9. јануар“, наводи владика Фотије.

Са друге стране, каже он, нико не негира исто право другима да обележавају своје празнике, као што је случај у Федерацији БиХ.

„БиХ је конституисана од три народа и два ентитета према Дејтонском мировном споразуму и треба да очувамо тај систем који је обезбедио мир на овим просторима, што власт овде и ради. Ми имамо потребу и право да очувамо оно што је посебност Републике Српске, нашу културу, језик, обичаје и веру, а не негирамо ни другима који то исто могу да имају за себе“, оцењује владика Фотије.

Нажалост, подсећа он, када је Дејтон тек примиењен, Република Српска је имала много више компетенција него данас.

„Сада је тренд да се све то некако врати или очува бар оно што сада имамо“, додаје владика, наводећи да је то питање људи који воде државу, док је мисија Цркве да обожи народ и посебно ради на моралном васпитању омладине.

„Онај ко је моралан, за њега је идеја добра највиша и његов принцип којим се влада у животу. Када бисмо ми имали такве људе, формиране као православне хришћане, који знају шта је добро и шта је зло, на било коју службу да се поставе они би правилно радили и никада не би чинили ништа што није у интересу народа и није добро за тај народ“, говори владика Фотије.

О исељавању становништва: није човек само економско биће

О општем проблему исељавања становништва епископ Фотије говори и из личног искуства. Његов отац је седамдесетих година прошлог века радио у Немачкој, али није тамо одвео својих петоро деце, три кћерке и два сина, јер је, каже владика, желео да остану Срби.

„Ту је питање шта је за човека вредност. Ако је то само материјално, он ће онда ићи међу богатије, за већу плату, где је економска и социјална ситуација боља него код нас. То је можда разумљиво, али се, са друге стране, одласком у иностранство поставља питање очувања његовог идентитета, као и очување породице“, упозорава епископ Фотије.

Он истиче да ће човек којем је доминантна вредност у животу комфор, економско и материјално, ићи тамо где то има и све ће дати за то.

„Али, није човек само економско биће, он је првенствено религиозно биће и потребан му је Бог, а ако нема Бога у души човека он онда постави на његово место неку другу вредност – новац, успех, лагодан живот“, упозорава владика.

Према његовим речима, важно је у народу очувати и хуманост, бригу о сиротињи и о потребитима.

„То је одувек било у Цркви и треба то да вратимо ако смо негде заборавили или изгубили. Ми смо у Епархији формирали добротворно друштво „Тројеручица“, које ће да брине о сиромашнима, о многочланим породицама, о помоћи сиротињи, али и талентованој деци“, истиче владика Фотије, наводећи да су у рад ове хуманитарне организације укључени сви свештеници, Светосавска омладина и Коло српских сестара.

Као важан простор деловања Цркве владика истиче евангелизацију народа, који је већ верујући, да се кроз проповеди утврђује у вери, као и кроз штампање духовних књига и часописа, што треба да донесе плодове на дуге стазе и да се људи врате култури читања духовног штива и црквене литературе.

„На духовној тржници у савременом мноштву медија мора да се нађе место и за црквену реч, да људи могу да препознају шта је у том шаренилу од истине. Ми смо просто у утакмици са свим тим, хтели не хтели, па Црква зато има и свој сајт, `Фејсбук`, `Инстаграм`, да људи који разумеју тај језик могу да нас чују, да се прилагодимо и будемо присутни у њиховим домовима“, каже владика, који лично није активан на друштвеним мрежама, али схвата њихов значај.

Младе треба учити врлини и чувати од улице, „Фејсбука“ и обојених револуција

Према речима епископа Фотија, посебан значај Црква придаје веронауци, која је од ове године уведена и у средње школе у Републици Српској, уз одзив ученика од 90 одсто.

„То су деца у адолесцентном добу, када врло лако скрену на широки пут дроге или алкохола, живота који није примерен човеку, није хришћански ни православан. Ту је велика битка за омладину коју привлачи много тога, њихова личност се буди, долази до општег потреса у организму у психофизичком смислу и у том периоду им је потребна реч Цркве да их упути шта је добро, а шта није“, наводи владика Фотије.

Према његовим речима, црквено образовање је значајно за младе којима се данас кроз популарно нуди и много штетног.

„Много је штетне литературе која велича насиље, криминал и неморал, а још су опаснији филмови који најдиректније утичу на младе, од цртаних филмова са наказама, без лепоте, до филмова са демонским ликовима, што постаје стварност у којој омладина треба да живи. Црква мора да им укаже на божанску страну постојања, на божанско виђење света, на начин живота који је постојао у нашем народу док је владао култ добра. Честити, љубазни људи, поштовање родитеља и старијих, то су биле врлине које је модерно доба наказа све порушило и сад треба то поново изграђивати у човеку“, упозорава владика Фотије.

Он каже да сви и стално у друштву треба да указују младима на традиционалне вредности, не у смислу конзервативних, него универзалних вредности.

„То су хришћанске врлине доброте, љубави, милости и милосрђа у којима треба васпитавати омладину, иначе ће их преузети улице или `Фејсбуци` и одоше у обојене револуције, где неко манипулише њима. То је велика мисија и велика борба у којој Црква мора да учествује заједно са свим просветним институцијама и другим институцијама које се баве младима, да им се помогне, да се заштите од тих искушења, да не падну, не постану робови“, истиче владика Фотије.

Према његовим речима, оно што данас недостаје младима је култ или призив за светост, јер је морал уздрман. Владика је цитирао речи старца Пајсија са Свете Горе – „Грех је постао мода у наше време“.

„Људи који живе слободним, греховним животом, постају популарни у друштву, а врлински живот сматра се мање вредним. Црква се труди да врати тај хришћански култ светости, црквени и хришћански живот. То није никакав фанатизам, него један нормалан и моралан живот. Ако тако размишљамо, онда ће држава и друштво имати будућност, јер има такве честите људе, који ће врлински живети и радити, и на сваком послу морално поступати“, указује владика Фотије.

Према његовим речима, важно је и да родитељи својим врлинским животом позитивно утичу на децу, да породица буде на здравим основама.

„Нажалост, велики је проблем колико има растава црквених бракова, једна трећина у Епархији, што није била традиција раније, што је било незамисливо. Опет је то нешто што нам долази са запада, из тих серија у којима се не зна ко је коме отац, супруга или супруг, хаос један, а, осим филмова и медија, то сада долази код нас и преко система образовања“, упозорава владика Фотије.

Он предвиђа велико искушење ако Република Српска уђе у европски просветни систем, где се, како наводи, протурају многе опасне теорије, попут такозване родне теорије – да се брише сазнање да ли је дете мушко или женско.

„То је све страшно за нас, чак ни Бог по њима не би требало да буде он, у мушком роду, то иде до те мере. Ако ми тај просветни систем прихватимо, он ће бити потпуно у супротности са учењем Цркве и свих традиционалних институција у друштву. Ми нећемо моћи помоћи тој деци ако их у школи науче да не знају ко су и шта су. Зато је Црква ту да буде као со и као светлост у једном народу, да чува те традиционалне вредности које су позитивне и то нам је данас веома потребно“, нагласио је владика.

Мисија Цркве је, каже, да народ претвори у литургијски народ, да мисли и поступа на евангелски и врлински начин, насупрот језику силе, моћи, доминације и бомбардовања које свет гура у сукоб светских размера.

„Црква ту има позитивну улогу да учи о добру, да говори опет – не убиј, да говори о моралним и етичким вредностима које су битне и које нас чувају да не дође до такве катастрофе“, рекао је у интервјуу Срни епископ зворничко-тузлански Фотије.

ИСКРА

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.