Ко ћути? Објављено ПИСМО ХРВАТСКИХ БИСКУПА ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ

0
Поделите

Хрватски бискупи упутили су крајем прошле године писмо патријарху Српске православне цркве Иринеју, у коме се осврћу на низ његових тврдњи о Римокатоличкој цркви, Алојзију Степинцу и другим темама, преноси Танјуг цитирајући Вечерњи лист.

хрватски бискупи
Фото: Танјуг / Хина

Писмо у пет тачака упућено 18. новембра прошле године, а које је потписало 19 верских званичника, објављено је сада да би се избегла „нагађања, погрешна тумачења или неистине“.

На почетку писма хрватски бискупи наводе да су после завршетка рада Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и СПЦ, чији је задатак био да заједнички размотре лик Алојзија Степинца пре, током и после Другог светског рата, учестале изјаве и прекори у јавним наступима и медијима највиших представника СПЦ упућени Римокатоличкој цркви и бискупима у Републици Хрватској.

„Ваша светост је неколико пута јавно поновио како бискупи у Хрватској ћуте“, наводе бискупи и набрајају када је и где све патријарх Иринеј спомињао „ћутање Римокатоличке цркве“.

Бискупи потом подсећају и на говор на 62. Међународном сајму књига 2017. године, када је патријарх, говорећи о страдању српског народа током 20. века, изјавио да је најтрагичније „то што су она дошла једним делом од муслимана, а много више од браће римокатолика“, као и да СПЦ годинама очекује да чује реч кајање и извињење“.

Они подсећају и на говор патријарха Иринеја у августу прошле године поводом операције Олуја и на посету Црној Гори, када је на питање новинара с којом би историјском епохом упоредио положај Срба данас у Црној Гори у интервјуу за подгорички дневник Дан рекао да би га упоредио са положајем Срба у Хрватској у доба НДХ, те да у Хрватској ни данас није бољи положај Срба.

„Питамо се, какав би могао да буде циљ и смисао наведених тврдњи, по којима код Римокатоличке цркве у Хрватској и њених пастира не постоји готово никакво добро, него само зло. У не тако давним временима слушали смо сличне оцене и о Ватикану и о папи. Међутим, данас чујемо похвале папи Франческу и Римокатоличкој цркви, а покуде бискупима и цркви у Хрватској“, наводе бискупи.

Бискупи су патријарху Иринеју написали и да је необично да поглавар једне православне цркве јавно супроставља бискупе Римокатоличке цркве у Хрватској папи Франческу, упућује им прекор и приписује злочине целој тој цркви и целом хрватском народу.

„За злочине како у хрватском, тако и у српском, и у другим народима, криви су појединци с именом и презименом, па је на њима одговорност за оно што су починили“, наводи се у писму.

хрватски бискупи
Фото: Д. И. Ц. Веритас

Наводе и да не разумеју намере саопштења са последњег заседања Светог архијерејског сабора СПЦ, кад су јавно разврстани хрватски бискупи и када се тумачило ко је од њих добронамеран и ко од њих делује према II ватиканском сабору, а ко не и где је већина означена као људи „неприкривене проусташке оријентације“.

„Наведеним јавним негативним начином комуницирања није могуће решити било какав проблем или питање. Такав приступ у хрватском друштву изазива отпоре према наступима Ваше светости, буди неповерење према Вашој личности и према СПЦ, те према самим српским грађанима у Хрватској, продубљује рањивост из ратног времена која још није исцелила, подстиче мржњу“, наводе бискупи.

Бискупи наводе да посебну тежину има изјава патријарха Иринеја да је недавни рат могла да спречи Римокатоличка црква, јер, како каже, заузимање за мирно решавање проблема није имало никакав одјек.

„Када упућујете писане поруке верницима СПЦ у Хрватској, Ви готово никада не наводите државу у којој они живе, него покрајине Далмацију, Славонију, Лику. Независност Републике Хрватске признале су готово све светске државе, те јој Ваше игнорисање не може наудити, али оно наноси штету Вашем угледу у Хрватској и уједно грађане српске националности ставља у нова искушења“, наводи се у писму.

Бискупи кажу и да су више пута предлагали редовне сусрете комисије Хрватске бискупске конференције за однос са Српском православном црквом и комисије Српске православне цркве за однос с Римокатоличком црквом у Хрватској о питањима која се односе на две цркве и на њихово деловање, али да нису добили одговора.

хрватски бискупи
Олуја – дан када је Хрватска очишћена од Срба / Фото: Д. И. Ц. Веритас

„Рад у Комисији о Алојзију Степинцу показао је колико је важно разговарати на достојанствен начин као браћа и о најтежим историјским споровима око којих се не успевамо сложити, избегавајући полемику путем јавних медија која не приличи хришћанима и показује да, заступајући Еванђеље, нисмо другачији од синова овога света“, написали су бискупи.

Вечерњи лист / Танјуг

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.