ИЗГРАДЊА МАГИСТРАЛЕ УГРОЖАВА ДЕЧАНЕ: Наставак радова и поред забране Еулекса – Пут пролази поред ограде манастира

0
Поделите

На најгрубљи начин угрожава се један од најзначајнијих Унескових споменика на Балкану. Радови се спроводе противно не само „косовском закону“, но и стандардима Унеска.

дечани
АТАК Манастир Високи Дечани / Фото: Архива ВН

Председник Општине Плав Мирсад Бајрактаревић је истакао пуну посвећеност реализацији пројекта изградње путног правца Плав – Дечани, који због значаја по локално становништво и развој овог краја спада у приоритетне инфраструктурне пројекте.

Ово је саопштено, после скупа на којем су Барјактаревић и сарадници били домаћини колеги из Дечана Башкиму Рамошају, председнику општине Јуник Агрону Кућију, и председнику Ораховца Смаилу Латифију.

– Рамошај је упознао саговорнике са динамиком радова на територији КиМ, као и са плановима о изградњи тог путног правца. Током састанка посебно је нагласио неопходност усаглашавања пројектне документације на основу које би се изводили радови, како би у коначном имали заједничку тачку спајања. Саговорници су констатовали да је пожељно да спроводе заједничке, координисане активности и према владама двеју земаља, како би убрзали процедуре и показали одлучност и посвећеност у реализацији наведеног пројекта, саопштили су из Општине Плав, којој се очигледно жури да „прође“ поред древне лавре православне, манастира Високи Дечани, који би наставком градње пута, која је била обустављена одлуком Еулекса, био угрожен.

После почетка радова на овом путу, који би пролазио поред саме ограде манастира, Епархија рашко-призренска СПЦ саопштила је прошле године да такозвана влада Косова угрожава манастир Високи Дечани, а епископ рашко-призренски Теодосије обавестио је представнике Европске уније, ОЕБС-а и Кфор-а да је тзв. косовска влада започела незаконите радове на магистралном путу Дечани – Плав у заштићеној зони око манастира Високи Дечани и да на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих Унескових споменика на Балкану, односно да се радови спроводе противно не само „косовском закону“, но и стандардима Унеска.

– Тимови Канцеларије ЕУ на Косову и ОЕБС-а, који чине Комисију за специјалне зоне, као и представници земаља Квинте, саопштили су чврст став да је градња тог магистралног пута противзаконита и да наноси штету Косову – поручили су из Епархије, наводећи да су међународни представници тај став више пута поновили косовском премијеру Рамушу Харадинају.

Тобоже одустали

Приштинске власти су после саопштења ЕУ, ОЕБС-а и земаља Квинте, обуставиле активности на радовима на путу у заштићеној зони манастира Високи Дечани, али је изградња настављена на другим деоницама…

М. Секуловић, Новости

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.