Црна река као „скривено светско чудо“: Манастир у стени у тајности 700 година

0
Поделите

Још једна српска знаменитост се нашла на сајту Водича до скривених светских чуда – Atlas Obscura, а сада се ради о манастиру Црна река.

црна река
Фото: Youtube printscreen

Још једна српска знаменитост се нашла на сајту Водича до скривених светских чуда – Atlas Obscura, а сада се ради о манастиру Црна река.

Они који су манастир посетили разумеће зашто је прво истакнута његова архитектура и необична конструкција, посебно за период када је настао.

Манастир је направљен унутар удубљења у стени, што је веоватно било тешко учинити у 13. веку. Када погледате ка манастиру, делује као да дрвене монашке собе просто висе са стене изнад клисуре Црне реке.

До самог манастира у стени води дрвени пешачки мостић, за који се верује да је некада могао де се подигне и тако чинио да буде немогуће допрети до манастира и напасти га.

У оквиру Црне реке налази се и црква украшена фрескама из 16. века посвећена Светом Архангелу Михаилу, којем се приписује и лековитост воде која се у пећини скупља кап по кап, а кажу да је нарочито чудотворна код слабог вида.

У манастиру се чувају и мошти Светог Петра Коришког, познатог српског подвижника из 13. века. Познато је и да је у 15. веку исихаст Јоаникије Велики провео неко време у овом добро чуваном манастиру.

Оно што је на сајту још наведено јесте да се очекује поштовање православних обичаја, посебно када се ради о облачењу и фотографисању које није свуда дозвољено.

Овај манастир се налази на подручју Рашке, у близини села Рибарићи јужно од Новог Пазара. До манастира се долази Ибарском магистралом, а до самог манастира воде уске серпентине.

Манастир је мало коме био познат 700 година, а дуго је био и напуштен, да би тек 1979. године поново дошло мало братство и оживело овај скривени драгуљ средњовековне културе.

Б92 

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.