Свештеник Миладин Митровић: Амерички удар из Цариграда

0
Поделите

Онога тренутка када је васељенски патријарх нарушавајући све норме и канонске одредбе православне вере одлучио да украјинским расколницима поклони Томос о самосталности постало је очигледно да је геополитички пројекат усмерен на разбијање јединства Православне цркве био већ одавно осмишљен и креиран у режији САД.

цариградски патријарх

Иако су многи аналитичари и експерти тврдили да је у питању само још једна у низу политичких одлука Константинопоља, која би задовољила властне амбиције Вартоломеја, данас је и више него јасно да је васељенски патријарх само обична фигура којом активно управља Вашингтон с циљем остварења својих намера.

Да САД не крију своје отворено мешање у црквени живот Православне цркве и да то уплитање у унутрашња црквена питања нема никакве везе са заштитом људских права или демократијом, но да има за циљ постизање конкретних, прагматичних политичких резултата, сведочи и новонастала ситуација не само у Црној Гори због усвајања скандалозног Закона о слободи вероисповести, него и црквена ситуација у Северној Македонији.

Током државне посете Сјеверној Македонији 4. октобра 2019. године, државни секретар САД Мајк Помпео посетио је Охрид, где се састао са “поглаваром” неканонске Македонске православне цркве “архиепископом” Охрида и Македоније Стефаном Вељановским. Помпео је том приликом посетио цркву Богородице Перивлепте, саграђене 1295. године која је недавно обновљена средствима ЈуЕсЕјд-а (Агенција САД за међународни развој). Посета државног секретара САД била је у медијима окарактерисана као “подршка црквеним и културним вредностима ове земље и постизању напретка по питању аутокефалности Македонске православне цркве”.

Да је посета и сусрет државног секретара САД са непризнатим и самопроглашеним званичницима македонске цркве саставни део пројекта усмереног против јединства Православне цркве, постало је јасно после званичног пријема који је константинопољски патријарх Вартоломеј организовао за државни врх Македоније на челу са бившим премијером Зораном Заевим у Инстанбулу почетком ове године, на којем је изражена спремност да се црквено питање о овој земљи стави на дневни ред.

У светлу америчких политичких амбиција које имају искључиво један циљ – да ослабе позиције Српске и Руске православне цркве у својим канонским територијама – намере патријарха Вартоломеја да додели аутокефалност расколничкој црквеној структури у Македонији по узору на Украјину, сведоче о томе да Константинопољ спроводи не политику заштите интереса канонских помесних православних цркава, него политику агресивних америчких амбиција.

Свештеник Миладин Митровић / Фото: Глас Српске

Евентуално признање црногорских и македонских расколника зависиће од позиције коју ће Српска православна црква у својој спољној политици заузети у односу према одлукама Цариградске патријаршије. Будући да Цариградска патријаршија претендује на право да додељује аутокефалност готово свим црквеним структурама, без обзира на то чијој надлежности припадале, не може се искључити могућност да пре или касније Вартоломеј може признати и македонске и црногорске расколнике, без обзира на то да ли ће Српска православна црква остати доследна својим досадашњим одлукама које су апсолутно исправне и у догматском и у црквено-правном погледу. Да је такав сценарио апсолутно могућ сведочи чињеница да је патријарх Вартоломеј у прошлости много пута жестоко осуђивао расколнике у Украјини, да би само неколико година касније под притиском Америке у светлу грађанскога рата у овој православној земљи, изазваног управо деловањем Вашингтона одлучио да им поклони самосталност. “Шуровање” са расколницима у Македонији и Црној Гори од стране Вартоломеја има само један циљ, а то је да изврши допунски притисак на СПЦ да промени своју одлуку по питању неканонске црквене структуре у Украјини и изврши њено евентуално признање.

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: САД одликовале Вартоломеја за разбијање православља још пре више од двадесет година (ВИДЕО)

Патријарх Вартоломеј који се позиционирао као духовни вођа православног света и који наводно делује у интересу свих помесних православних цркава, није учинио ништа да помогне Српској цркви у ситуацији у којој се она нашла у вези са усвајањем дискриминаторског закона о слободи вероисповијести у Црној Гори, иако је имао такве могућности. Исто тако званичан пријем државног врха Македоније и срамне изјаве “о спремности за поновним успостављањем регуларности цркве у Македонији” још више су отежале ионако тешку позицију СПЦ у овој земљи.

На крају, мора се нагласити да је деловање Цариграда по појединим питањима усмерено на утврђивање властитих интереса, али то нису само питања спора о надлежностима и неканонском деловању патријарха Вартоломеја, то је планирана стратегија САД усмерена на разбијање Српске и Руске православне цркве које су међу својим народом окоснице очувања националног идентитета и територијалног суверенитета својих држава.

Глас Српске

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.