ЦРВЕНО МОРЕ: Археолози пронашли остатке египатске војске из библијског егзодуса

0
Поделите

Египатско Министарство антиквитета је пре извесног времена издало саопштење да је група подводних археолога открила остатке огромне египатске војске из 14. столећа пре Христа, на дну Суецког канала, око 1.5 километар од обале данашњег града Рас Гариба.

египатско министарство

Група је намеравала да пронађе остатке древних бродова и артефаката који се повезују с трговином из каменог и бронзаног доба. Тада су наишли на огромну количину људских костију које су потамнеле од старости.

Научници, које предводи професор Абдел Мухамед Гадер, и који су повезани с Археолошким факултетом Универзитета у Каиру већ су открили више од 400 различитих костура, као и стотине комада оружја и комада оклопа. Пронашли су и остатке двеју ратних кочија, разбацаних на подручју од око 200 квадратних метара.

Научници процењују да има делова још око 5 000 тела разбацаних на ширем подручју, што указује на огромну војску која је нестала на овом подручју.

Ова величанствена оштрица (на слици изнад) део је египатског копља, и засигурно је било оружје од велике важности. Откривено је покрај остатака богато украшене ратне кочије, и вероватно је припадало принцу или племићу.

Многи су трагови на налазишту довели професора Гадера и његов тим до закључка да су тела можда повезана с познатом епизодом из Изласка. Прво, чини се као да су сви војници умрли на сувом тлу, с обзиром на то да нема никаквих пронађених остатака бродова на том подручју. Положај тела, и чињеница да су запели у великој количини глине и камена показује да су умрли од одрона блата или плимног таласа.

Сам број тела указује на то да је огромна древна војска нестала на овом месту на драматичан начин, судећи по начину њихове смрти. Обе чињенице потврђују библијску верзију преласка преко Црвенога мора, у којој је уништена војска египатског фараона када се натраг обрушила вода коју је Мојсеј раздвојио. Овај нови проналазак итекако доказује да је заиста постојала огромна египатска војска коју је уништила вода Црвенога мора током владавине краља Акенатена.

Столећима је у Библији описани „прелазак преко Црвеног мора“ био одбачен од стране научника и историчара као чисто симболички, а не историјски опис.

Ово запањујуће откриће доноси непорециве научне доказе да је једна од најпознатијих епизода из Старога завета заиста била историјски догађај. Оно уноси потпуно нову перспективу у причу за коју су многи историчари годинама мислили да је чиста измишљотина, што сугерише да и друге познате теме из Библије, попут египатске куге, заиста имају стварну повесну базу.

Током идућих неколико година очекује се још више операција проналаска и ископавања на том подручју. Професор Гадер и његов тим већ су изразили своју жељу да ископају остатак тела и артефаката, с подручја које се показало једним од најбогатијих подводних археолошких налазишта свих времена.

Нови живот

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.