Историјски дан! Црква Енглеске се извинила због расизма

0
Поделите

Генерални синод Енглеске цркве званично се извинио због расизма који су у последњих 70 година искусили „безбројни црнци, Азијати и мањине“ и најавио формирање независне комисије која ће испитивати расизам унутар те англиканске цркве, преноси Радио слободна Европа (РСЕ) писање светских медија.

црква енглеске
Фото: Илустрација

Црква Енглеске је „још увек дубоко институционално расистичка“, рекао је Кентерберијски надбискуп на састанку Генералног синода, наводи БиБиСи.

„Стидим се наше историје и нашег неуспеха. Када посматрамо нашу цркву, нема сумње да је расизам још увек дубоко институционализован“, рекао је надбискуп Џастин Велби обраћајући се члановима Синода који су гласали за „искорењивање свесног или несвесног“ расизма и подржали предлог о извињењу за расизам у енглеској цркви од доласка тзв. генерације Виндраш.

Реч је о карипским мигрантима које је британска влада позвала да дођу и помогну у обнови земље после ратних разарања.

црква енглеске

Све до закона о имиграцији из 1973. године, грађани Комонвелта и њихова деца имали су аутоматско право на живот и рад у Великој Британији. Али, истиче ЦиЕнЕн, како су британске власти последњих година заузеле пооштрени приступ илегалној имиграцији, потомци тих првих досељеника нашли су се под већим притиском.

Влада је 2012. године усвојила нове законе којима им се ускраћује право на рад, становање и здравствену заштиту, пошто власници кућа, послодавци и доктори траже доказе о њиховом легалном имиграционом статусу.

Бета

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.