Данас славимо “ГОСПОДАРА СВИХ БОЛЕСТИ”: Ако се вашем детету ОВО ДЕСИ, биће СРЕЋНО ЦЕЛОГ ЖИВОТА

0

Предао је душу Богу пре него што је џелат спустио мач на његов врат.

свети харалампије
Свети Свештеномученик Харалампије

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију, једном од највећих мученика у историји хришћанства, познатом у народу и као “господар свих болести”.

Име овог свеца грчког је порекла и значи радосна светлост. Он је био епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку, а верује се да је у 113. години страдао због Христа. За живота је урадио много чудесних ствари и многе људе преобратио је у хришћанство – због њега је чак и царева ћерка Галина прешла у хришћанство.

Када је у време цара Септимија Севера почео прогон хришћана, Харалампије се није крио, него се својевољно предао. Када су га живог одрали, светац је рекао царским војницима: “Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот”.

Када је осуђен на смрт и изведен на губилиште, свети Харалампије је подигао руке ка небу и помолио се Богу за све људе, да им Бог да телесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске.

“Господе, ти знаш, да су људи месо и крв, опрости им грехе, и излиј благодат Твоју на све!”

После молитве овај свети старац предао је душу Богу пре него што је џелат спустио мач на његов врат. Харалампије је страдао 202. године, а Галина је обавила сахрану.

Свети Харалампије је веома поштован у народу. Народ верује да је имао велике исцелитељске моћи, због чега је и добио надимак “господар свих болести”, па је највећи број данашњих обичаја везан за здравље и исцелења.

Народно веровање каже да данас мајке обавезно треба да воде децу у цркву како би се заједно помолили овом свецу за здравље. Поред тога, обичај је да и сви којима нешто фали данас неизоставно оду до лекара. Још једно веровање каже да ће дете коме на овај празник испадне или никне први зуб бити срећно целог живота и над њим ће бдети управо Свети Харалампије.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.