Данас славимо „ГОСПОДАРА СВИХ БОЛЕСТИ“: Ако се вашем детету ОВО ДЕСИ, биће СРЕЋНО ЦЕЛОГ ЖИВОТА

0
Поделите

Предао је душу Богу пре него што је џелат спустио мач на његов врат.

свети харалампије
Свети Свештеномученик Харалампије

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом свештеномученику Харалампију, једном од највећих мученика у историји хришћанства, познатом у народу и као „господар свих болести“.

Име овог свеца грчког је порекла и значи радосна светлост. Он је био епископ у Магнезији (Тесалија) у 2. веку, а верује се да је у 113. години страдао због Христа. За живота је урадио много чудесних ствари и многе људе преобратио је у хришћанство – због њега је чак и царева ћерка Галина прешла у хришћанство.

Када је у време цара Септимија Севера почео прогон хришћана, Харалампије се није крио, него се својевољно предао. Када су га живог одрали, светац је рекао царским војницима: „Хвала вам, браћо, за то што остругавши моје старо тело, ви обновисте дух мој за нови, вечни живот“.

Када је осуђен на смрт и изведен на губилиште, свети Харалампије је подигао руке ка небу и помолио се Богу за све људе, да им Бог да телесно здравље и душевно спасење, и да им умножи плодове земаљске.

„Господе, ти знаш, да су људи месо и крв, опрости им грехе, и излиј благодат Твоју на све!“

После молитве овај свети старац предао је душу Богу пре него што је џелат спустио мач на његов врат. Харалампије је страдао 202. године, а Галина је обавила сахрану.

Свети Харалампије је веома поштован у народу. Народ верује да је имао велике исцелитељске моћи, због чега је и добио надимак „господар свих болести“, па је највећи број данашњих обичаја везан за здравље и исцелења.

Народно веровање каже да данас мајке обавезно треба да воде децу у цркву како би се заједно помолили овом свецу за здравље. Поред тога, обичај је да и сви којима нешто фали данас неизоставно оду до лекара. Још једно веровање каже да ће дете коме на овај празник испадне или никне први зуб бити срећно целог живота и над њим ће бдети управо Свети Харалампије.

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.