Упокојио се протојереј-ставрофор Душан Кoлунџић

0
Поделите

Душан Колунџић је рођен у селу Бучје, општина Пакрац, од оца Мирка, бојадисара, и мајке Милије, домаћице, 1. јуна 1938. године.

душан колунџић
Протојереј-ставрофор Душан Колунџић

Основну школу је завршио у Пакрацу 1952. г. и тада се уписао у Богословију Светог Саве у манстиру Раковици, код Београда. По завршетку Богословије уписао се 1957. г. на Богословски, а 1959. године и на Философски факултет, Одсек за Историју уметности, а завршио их је 1963, односно 1965. године.

1. априла 1966. године запошљава се у Патријаршијској управној канцеларији и ради на пословима у Београду и Патријаршијском добру у Даљу. Од школске 1967/68. г. постаје суплент, а од 1971. професор практичне групе богословсих предмета у Сремским Карловцима. Као професор Богословије сарађивао је у готово свим црквеним листовима, а објавио је и књигу „Вера и молитва“, као и два помоћна уџбеника из Литургике: „Хришћанска уметност“ и „Празнична богослужења“. На позив епископа Лаврентија, одлази августа 1974. године у Диселдорф, где обавља дужност секретара Епахије западноевропске, коректора Епархијске штампарије и уредника епархијских издања. Године 1975. покреће и уређује епархијски лист ЦРКВА, који и данас излази, у тиражу од 12.000 примерака. Са епископом Лаврентијем почео је издавање сабраних дела Владике Николаја. За ђакона је рукоположен на празник сабора Срба Светитеља у Штутгарту, а за презвитера на дан Преподобне матере Параскеве у Дармштату 1974. године.

Марта 1977. г. прелази на парохију у Нирнберг, где ће остати све до пензионисања, јуна 2004. године. Као парох у Нирнбергу почео је да пише и умножава Парохијско писмо, које је осам пута годишње слао свим својим парохијанима. Укупно је верницима послао 184 писма, које је касније, тематски, сабрао у две књиге од по 300 страница, па и њих послао на око 1200 адреса парохијана. За овај јединствен начин општења са верницима, а и због изузетне садржајности Писама, примљен је 2002. године у Удружење књижевника Србије.

Осијек, 21. фебруара 2015, дворана СПЦ (Змај Јовина 25). Промоција књиге „Недеље посног и Цветног триода“ / Фото: Гојко Митић

Покренуо је и едицију Мала религиозна библиотека, у којој су, у више од 100.000 примарека, штампане књижице: Народ Божји (Стари завет), Живот Господа Исуса Христа, Чуда Господа Исуса Христа, Објашњење Свете литургије, Одговарања на Светој литругији и Чин изобразитељне, Упокој, Господе, у вери почивше (Читуља), О Крсној слави, Који се у Христа крстисте – у Христа се обукосте (приручник за родитеље, кумове и одрасле катихумене). Штампао је и илустровани приручник за веронауку Живот Господа Исуса Христа и Богослужење Православне цркве. Објавио је старозаветну Књигу о Јову, као и Еванђеље по Луки, поводом године Библије 2003. године. Обрадио је, као славске честитке, 85 Крсних слава, са житијама Светих и славским обележјима.

Од школске 1977/78. па до 1992/93. г. предавао је Веронауку, у деветогодишњој основној, тзв. „Југословенској“ школи у Нирнбергу некад и по 26 часова недељно, без икакве материјалне накнаде и поред свих парохијских обавеза, на терену пречника 300 км и шест богослужбених места. За Основну школу и Реалну гимназију начинио је програм верске наставе, који је одобрило Министарство за просвету и култ у Минхену.

Године 1981. одликован је чином протојереја, 1982. је постављен за архијерејског намесника за Јужну Немачку (на којој дужности је остао до пензионисања), а 1999. г. одликован је правом ношења напрсног крста. Са верницима нирнбершке парохије купио је цркву у Нирнбергу и адаптирао за православна богослоужења (иконостас, тронови, стасије, витражи на прозорима), а троносана је 1999. године.

После пензионисања 2004. године живи у славонском селу Бијело Брдо код Осијека, Епархија осечкопољска и барањска. Редовно служи у тој, као и суседним епархијама, проповеда и држи предавања на разне теме, уређује и води свакодневну емисију на Радио Борову и припрема поклонике за манастир Хиландар. Објавио је шематизме Епархије осечкопољске и барањске.

Фото: СПЦ

Са супругом Катицом има два сина: Мирка, менаџера у Бечу, и Радомира, свештеника у Епархији диселдорфској и све Немачке.

Господ је у 2018. години обдарио породицу Душана Колунџића са два значајна јубилеја: 80 година од рођења протојереја-ставрофора Душана (1. јун 1938.) и 50 година од његовог венчања са Катицом, рођеном Милетић у Сремским Карловцима (30. септембар 1968.). Тим поводом су синови Мирко и протојереј Радомир организовали окупљање породице, сродника и пријатеља, школских другова, ученика и нирнбершких парохијана у Сремским Карловцима 7. августа 2018. године, на празник Успења Свете Ане. Позиву се одазвало око 80 гостију из Немачке, Хрватске, Србије…

Свету Литургију, по благослову Преосвећеног Епископа сремског Василија, у Саборном храму Светог оца Николаја служили су: протојереји-стварофори Душан Колунџић и Радослав Живанов; протојереји Стојан Билић, Јован Милановић (старешина храма), Небојша Тополић и Радомир Колунџић. Велику и сугубу јектенију, са благодарственим прозбама, изговарао је отац Јован. Велико одушевљење присутнима приредио је Драган Јоцковић, бивши ученик Богословије, соло певањем Молитве Господње, Оченаша, коју је и као ђак редовно певао на недељној Светој литургији, а сада је допутовао из Хонг Хонга да изрази поштовање према своме професору.

Због садашње пандемије поч. прота Душан биће сахрањен у Нирнбергу.

Упокој, Господе, душу верног слуге свога Душана!

СПЦ

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.