„СВЕТЕ СРПСКЕ ЖЕНЕ“ – РУСКО ИЗДАЊЕ О ПОЗНАТИМ СВЕТИТЕЉКАМА

0
Поделите

У издању Псковопечерског манастира Успења Пресвете Богородице „Вољни страник“ објављена је књига која говори о светим женама Српске Цркве, чији се спомен поштује и у руској црквеној традицији „Свете српске жене“ – зборник у којем су приказана најпотпунија житија дивних подвижница, у чијим подвизима се огледају искрена вера, побожност, љубав, пример молитве и бриге о ближњима. Управо оне су васпитавале будуће подвижнике, христољубиве владаре и подвижнике за веру.

свете српске жене

Ова књига представаља дуго очекивани поклон хришћанкама које носе имена у част српских светих жена, као и свима онима који се занимају за српску историју и културу. Аутор зборника је стручњак за историју Српске Цркве јеромонах Игњатије (Шестаков).

У књизи се наводи краћи речник манастира и храмова који се помињу у житијима светих жена. А многобројне фотографије ће помоћи у томе да се већ сад започне ходочашће ради обиласка српских светиња.

***

У свом предговору књизи Митрополит загребачки и љубљански Порфирије пише:

„Драго нам је да видимо да и данас, као што је то било у току векова, у Руској Цркви и народу живе посебно поштовање и љубав према српским свецима. Они су толико дубоко ушли у руску црквену традицију, да су за вас постали своји – рођени и блиски.

И у томе нема ништа чудно. Управо тако, кроз свеце, испољава се љубав Творца према целом људском роду у којем се у Христу бришу националне, културне, државне и временске границе. Свеци су увек с нама и увек нас уједињују, чине нас једном породицом. Управо то је она жива и непрекидна веза између наша два братска народа и између Цркава о којој тако често говоримо.

Свете жене српског рода свима нама дају пример правих подвижница, које нису на речима, већ на делу оваплотиле идеале хришћанских мајки, жена, сестара, кћерки, монахиња и служитељки Цркве Божје. Оне представљају диван симбол љубави, верности и искрене непоколебљиве вере, свега онога што је толико неопходно и савременим хришћанима. Из њихових примера црпимо снагу, спасавамо се молитвама које им упућујемо.

Сасвим недавно, 2019. године, обележили смо 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве. Овај датум представља озбиљну границу у вишевековној историји нашег народа, светосавског народа, народа Христа и Његове Цркве. Српски народ је у току ових векова доживео много искушења и ако имамо чиме да се поносимо, то су пре свега наши свеци. Они су највеће богатство нашег народа. Они су наслеђе које неподељено поседују све генерације Срба и које су спремни да поделе с целим светом.

Занимљиво је да су се неки од ових светаца за живота обраћали истоверном руском народу. Тако је мати Ангелина, коју ватрено волимо, одржавала односе с московским великим кнезом Василијем III, којем се обраћала за помоћ почетком XVI века и којег је молила да узме под покровитељство манастире на Светој Гори Атос, што се и десило.

Можда није ни случајно што име у част управо ове светице данас на крштењу добија тако много руских хришћанки.

Говорећи о упознавању живота и подвига наших светица желео бих да истакнем: што више знамо једни о другима, тим ће јача бити љубав међу нама, тим ће чвршћа и непоколебивија бити наша вера.

Надам се да ће ова мала књига о српским светим женама послужити за још веће јачање јединства наших народа и Цркава, наше саборне проповеди јеванђељске правде и истине.

Управо томе су ове свете подвижнице посветиле сав свој живот, и управо на то нас Господ призива.“

У књизи су прикупљени животописи оних светих подвижница које су прослављене на нивоу целе Цркве. Већина њих постоји и у руском црквеном календару.

Као илустрације употребљене су фотографије из личног архива аутора, као и икона чији је аутор иконописац Јелена Хинић.

Православие.ру

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.