Министарка здравља се не меша у Причешће – Литургију за вернике преносити преко телевизије

0
Поделите

Нова мера којом је забрањено додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе не односи се и на кашичицу и Причешће.

причешће
Фото: Епархија сремска

Гостујући у јутарњем програму ТВ Вијести нова Министарка Здравља Јелена Боровинић-Бојовић је одговарајући на питање новинарке, да ли се нова мера којом је забрањено додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе односи и на кашичицу и Причешће, рекла да се та одредба не односи на Причешће, јер се ради о Светој Тајни коју она оставља владикама и свештеницима да о томе одлучују. Додала је да су мере које се односе на верске заједнице јасне и прецизне и нема потребе да се додатно појашњавају.

Нове мере које се односе на верске заједнице:

Верске обреде уз истовремено присуство верника у верском објекту обављати тако да се обезбеди најмање 10м2 простора по особи.

Верске заједнице су обавезне одредити једно или више лица која ће контролисати да ли особе приликом уласка и боравка у верским објектима носе заштитне маске и поштују меру минималне физичке дистанце.

На уласку/изласку из верских објекта обезбедити средства за дезинфекцију руку и јасно истакнути обавештење о највећем могућем броју особа које истовремено могу бити у верском објекту уз поштовање ношења маске и физичке дистанце од најмање два метра.

Забрањено је додиривање и било какав физички контакт са предметима од заједничке употребе.

Фото: Саво Прелевић, Вијести

Верске заједнице су обавезне да активности кад год је то могуће преносе путем радио или ТВ програма или на други начин који ће омогућити верницима да присуствују верским активностима без доласка у верске објекте.

Подсећамо да су до 8. децембра 2020. године важиле мере којима је било забрањено верницима да присуствују богослужењима, чиме се, по мишљењу многих, кршило Уставом загарантовано право на слободу вероисповести.

Митрополије Црногорско-приморска

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.