Лавров и Вучић посетили Храм Светог Саве – Лавров прочитао Путиново писмо

0
Поделите

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у посету Србији. Лавров и председник Србије Александар Вучић присуствовали су цеременији паљења Вечног пламена на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, после чега су посетили Храм Светог Саве где су положили цвеће на гроб патријарха Иринеја.

лавров и вучић
Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Вучић: Храм наш, једнако као и ваш

Председник Александар Вучић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

„Више од 100 година постоји идеја о изградњи храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији“, подсетио је Вучић, који је са Лавровим положио цвеће на гроб патријарха Иринеја.

Вучић је додао да је сигуран, познавајући упокојеног патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровим у Храму.

„Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину. Не љутите се што се ми поносимо користећи ваше речи “величанствено“ да кажемо да имамо најлепши храм на свету“, рекао је Вучић и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

Храм Светог Саве / Фото: panacomp.net

Лавров прочитао писмо Путина

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров прочитао је у Храму Светог Саве писмо председника Руске Федерације Владимира Путина којим се обратио свим грађанима Србије.

Поштовани господине председниче, драги пријатељи,

Срдачно честитам значајан догађај – завршетак мозаичних радова у Храму Светог Саве.

Само подизање ове величанствене цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба које су хтеле да овековече сећање на Светог Саву, оснивача Српске православне цркве, првог архиепископа, патриоту и просветитеља.

Мозаик који краси Храм су створили српски и руски мајстори, та сарадња је веома важна и симболична посебно у контексту братског пријатељства и духовне блискости које од давнина уједињују два народа.

Као што је познато, велику је пажњу радовима у Храму Светог Саве посвећивао патријарх српски Иринеј, који је после упокојења сахрањен у крипти Храма. Хтео бих да поновим искрено саучешће поводом његове смрти.

Молим да пренесете најискренију захвалност свима који су доприносили и доприносе подизању Храма, као и жеље среће и благостања Београђанима и свим грађанима Србије“, наведено је у писму руског председника које је Лавров прочитао.

Он је после читања писма додао да сви Руси желе да он пренесе најискреније речи саучешћа поводом упокојења патријарха Иринеја.

„Такође, они поздрављају и упућују честитке Србима поводом овог величанственог догађаја“, казао је Лавров који је у Београд дошао након посете Сарајеву.

Сергеј Лавров / Фото: Сава Радовановић, Танјуг

Видео: Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у Храму Светог Саве чита писмо председника Руске Федерације Владимира Путина поводом завршетка радова на Храму Светог Саве.

Вучић и Лавров обилазе Храм Светог Саве и полажу цвеће на гроб блаженопочившег Патријарха српског господина Иринеја:

 

Спутњик

 

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.