УНИВЕРЗИТЕТУ СМЕТА БЛАГОСЛОВ ЦРКВЕ: Сенат УБ преиспитује одлуке Православног богословског факултета, пресуђујући о улози СПЦ

0
Поделите

Инспекција Министарства за рад донела је решење којим је утврђено да одлуком о престанку радног односа професора Родољуба Кубата на Православном богословском факултету (ПБФ) није повређен Статут ове установе, нити одредбе Закона о раду. 

Фото: Анђела М.

Тиме је, што се ове високошколске установе тиче, стављена тачка на овај случај, будући да је решење ушло у правну процедуру и да од стране факултета не може бити опозвано, нити преиспитано.

Ови аргументи изнети су током расправе о ситуацији на Православном богословском факултету на последњој седници Сената Универзитета у Београду. Ово тело у уторак је разматрало проблеме који већ дуже од године постоје на релацији ПБФ и Универзитета у Београду. У њиховом средишту је специфична категорија благослова Српске православне цркве, као предуслова за звање наставника на ПБФ, који је половином октобра ускраћен професору Кубату. Њему је Синод ускратио одобрење за држање наставе због, како је оцењено, деловања које није у складу са учењем и мисијом СПЦ.

У опозиву црквене „лиценце“ за рад на овом факултету професору Кубату многи су препознали раскорак између факултетских прописа и виших аката Универзитета. Међу њима је и ректорка Иванка Поповић, која је на Сенату навела и да посебна радна група припрема платформу која ће омогућити да се превазиђе проблем неусаглашености аката ових установа.

– Наш статут је сагласан са свим прописима Универзитета и Законом о раду. Одједном се, међутим, исказује резерва према томе, иако је ситуација потпуно јасна – каже, за „Новости“, декан ПБФ Зоран Ранковић. – Радна група има задатак да предложи прихватљиво решење, али њен рад није временски ограничен, односно није постављен рок за завршетак овог посла. Свој задатак радно тело може успешно да обави само уважавајући аргументе обеју страна и поштујући специфичности нашег факултета у оквиру универзитетске заједнице.

Декан Ранковић каже и да посвећеност Сената проблемима на ПБФ показује да би несугласице могле бити трајно институционално решене. Поједини чланови Сената, међутим, институт црквеног благослова на ПБФ узимају као пример којим указују на наводну неравноправност свих чланица универзитета.

– Неко са стране могао би да примети да Универзитет полази од чињенице да колектив ПБФ није у истој равни са осталим чланицама универзитета. То некоме може да изгледа супротно пропису да су све чланице равноправне. Обавезни благослов за рад ми доживљавамо као подстрек који афирмише наш факултет у академској породици – каже Ранковић.

Он наглашава да расправа на Сенату може да буде делотворна, али само уз изношење комплетне аргументације.

– Из достављања непотпуне документације о овом случају може да се стекне утисак да је реч о покушају обмањивања чланова Сената, као и шире јавности – истиче Ранковић.

Хоће нови календар, „укинуо“ пост

Професор Кубат се пре неколико дана јавно заложио да верници Српске православне цркве Божић треба да славе 25. децембра – по грегоријанском календару. Сматрајући питање празновања Божића, „не научним, већ питањем теологије и мисије Цркве“, Кубат је поручио да би верујући овај празник требало да славе 25. децембра „не чекајући одлуку са врха, већ самоиницијативно и спонтано“. Такође, Кубат сматра и да би требало укинути божићни пост, јер је „теолошки бесмислен“. Васкршњи пост је утемељен, али га према Кубату, треба – скратити.

ПБФ
Фото: Православие.Ru

Деловањем нанео штету

Професору Родољубу Кубату Свети синод СПЦ ускратио је благослов за рад на Православном богословском факултету због, како је образложено у одлуци овог тела СПЦ, дуготрајног антицрквеног и противфакултетског деловања, којим је нанета штета најважнијим институцијама и угледу СПЦ.

– Сигурно је да Свети синод до одлуке о повлачењу благослова професору Кубату није дошао без темељног промишљања и аргументације. Његов положај лично разумем, али свако сноси одговорност за своје поступке – појаснио је декан Ранковић на седници Сената УБ.

 

Извор: Новости

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.