ВРАЋАЈУ СЕ СТАРА ИМЕНА СВЕЦИМА: Одлука министарства у Скопљу да фреске у Осоговском манастиру доведе у првобитно стање

0
Поделите

Натписе на шест фресака у Осоговском манастиру код Криве Паланке конзервираће и вратити у првобитно стање стручњаци Националног конзерваторског центра у Скопљу!

фреске
Фото: СПОНА

То се наводи у одговору Министарства културе Северне Македоније Српском културно-информативном центру „Спона“, који је потписала министарка Ирена Стефоска, на апел упућен због скрнављења фресака. Тада су у овој српској светињи, којом сада газдује канонски непризната тзв. Македонска православна црква, имена српских светитеља и владара преименована у имена општехришћанских и византијских светитеља.

У препорукама Националног конзерваторског центра предвиђају се даља истраживања, као и израда пројекта за конзервацију и враћање оригиналних натписа и боја. Прецизира се, такође, да је увидом стручне екипе 7.12.2020. утврђено да су натписи на фрескама у првој зони у манастирској цркви Осоговског манастира дело зографа Димитрија Андонова Папрадришког из 1932. и 1933. године враћени у првобитно стање „од стране имаоца, Кумановско-осоговске митрополије“.

Осоговски манастир

Преименовање је у тајности и од непознатих починилаца изведено на јужном зиду цркве на фрескама на којима су били Свети цар Урош, Свети цар Лазар, Свети краљ Милутин и Свети краљ Стефан Дечански. После преименовања они су постали Свети цар Владимир Кијевски, Свети цар Јован Милостиви, Свети Константин Велики и Свети Нићифор Фока. На северном зиду исто је учињено на ликовима Светог Никодима и Светог Стефана Првовенчаног, који су преименовани у Светог Константина Кавасила и Светог Јустинијана Првог.

Извор: Новости

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.