РАЗБИЈЕН МИТ О ПОКЛОНУ ЗА ЛАВРОВА: Откривено како је Додик дошао до иконе (ВИДЕО)

0
Поделите

Радован Ковачевић, саветник српског члана и председавајућег Председништва БиХ каже да је неопходно да се крене од почетка и објасни о чему се ради када је у питању поклоњена икона Сергеју Лаврову, министру иностраних послова Руске Федерације.

икона
Фото: Срна

– Икона је била у приватном власништву једне породице из Бањалуке, која ју је имала дуже од 15 година. Они су пожелели да та икона буде поклоњена Лаврову – наводи Ковачевић гостујући у Дневнику 1 РТРС.

Ковачевић даље истиче да је ту и питање вредности саме иконе.

– Икона наравно има сентименталну вредност, те вредност на основу тога што је у питању православна икона која је освештана, али нема никакву значајнију материјалну вредност – истакао је Ковачевић.

Оно што је врло битно, наводи Ковачевић, а што свако од гледалаца може да провери, јесте да је такве иконе лако могуће пронаћи на интернету.

Фото: К.С, АП

– Има их веома много и њихова цена се креће од 100 до 200 евра – каже Ковачевић.

Наводи да су извршили проверу, те каже да не постоји потрага за спорном иконом било где, те да се не налази у било каквој евиденцији.

– Верујем да је јавности познато да постоји Интерполова база, која функционише од 1951. године, дакле после Другог светског рата, када је велики број уметнина био отуђен и за којима је трагано. Постоји једна база, која је и те како детаљна и у њој се налази хиљаде артефаката БиХ, али наравно ове иконе ту нема – истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да она ни на који начин није никада представљала културну баштину или било шта друго.

– Тако да је и то ствар, која је изутетно важна. Не ради се ни о каквом културном благу или било чему сличном. То су најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је намера била потпуно и јасно политичка – рекао је Ковачевић.

 

Новости

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.