Нови центар: Сремски свештеници у дужничком ропству!

0
Поделите

Док се цела планета бори са здравственим али и финансијским последицама корона вируса, једна епархија СПЦ тера своје свештенике у дужничко ропство!

сремски свештеници
Фото: Нови центар

Наиме пошто крај календарске године означава и крај финансијске године, свака црквена општина и парохија у епархији доставља надлежним црквеним властима завршне рачуне за буџетску годину. То повлачи за собом одређене финансијске уплате епархији јер је све централизовано. Тако да свештеници морају епархији да уплате одређена средства за поједине црквене порезе и таксе који се крећу у стотинама хиљада динара. У противном блокира се рад парохије која не плати своје обавезе.

У свему овоме предњачи епархија сремска која је пре десет дана свим црквеним општинама послала обавештење о њиховим дуговањима – тврди портал Нови центар. И поред молбе црквених општина и свештенства да због катастрофалне ситуације у целом свету одложе плаћање обавеза за неко боље време надлежни нису усвојили ове молбе и апеле. Свештенству епархије сремске није преостало ништа друго него да улазе у дужничко ропство подижући кредите и задужујући се на камату како би епархији и патријаршији платили дугове.

ТУ ПОСТОЈИ НЕKОЛИKО СТАВKИ ЗА ПЛАЋАЊЕ:

1. ЕПАРХИЈСKИ РАЗРЕЗ (Годишњи порез који свака епархија узима од сваке парохије)
2. ЦРKВЕНА ТАKСА 4% (На сваки рачун у Дневнику Благајне који је издат мимо цркве епархија узима 4% таксе мимо тога што држава обрачунава ПДВ)
3. ТАKСА ПАТРИЈАРШИЈИ 1% (Свака парохија плаћа Београдској патријаршији 1% од Буџета парохије)
4. ДОПРИНОС 1% ЗА ЕПАРХИЈСKИ АУТО (Свака парохија сваке године плаћа 1% за куповину новог аутомобила који користи епископ те епархије)

Фото: www.vere.gov.rs

Ово су само неке таксе и разрези који су нелогични и терају свештенике да се задужују не би ли исплатили епархији оно што дугују. Није згорег да напоменемо да је Епархија сремска једна од најбогатијих Епархија СПЦ јер јој је реституцијом враћена имовина. По подацима Агенције за приватизацију, до почетка године Српској православној цркви реституцијом је враћено 52.871 хектар земљишта и 47.433 квадрата објеката.

Епархија сремска издаје више од 280 хектaра пољопривредног земљишта у KО Ердевик и даје их у закуп по 500-550 евра по хектару. Дакле, 140.000 евра та епархија годишње приходује само од аренде у Ердевику. Епархија Сремска може Зарадити Око 3,6 милиона евра годишње од издавања пољопривредног земљишта. То значи да би епархија могла да издржава своје свештенике а не да они просјаче како би издржавали епархију и патријаршију – закључије портал Нови центар, који последњих дана објављује текстове о дешавањима у сремској епархији.

Нови центар

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.