ЗАШТО НАС СТИЖУ НЕВОЉЕ? Одговори ВИДЕО

0
Поделите

Прича и поуке Светих Отаца о томе зашто нас сналазе невоље.

Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви / Фото: ИН4С

Када је Свети Сава разговарао са својим свештеницима, један сачека да остану насамо, па га замоли за за савет:

Свети Оче, савако јутро ми једна баба долази у цркву, стане пред икону Светог Јована Крститеља, па почне наглас да му се жали: „Син ме не слуша, снаја ме вређа, унуци ме не поштују, комшија ме мрзи…! Не знам шта да радим“.

Послушај ме, чедо, па уради овако: Дођи пре ње у цркву, сакриј се иза иконе Светог Јована, па кад она заврши са својим жалбама, а ти јој, онако сакривен, да мисли да јој сам Свети Јован говори, кажи: „А ти мало размисли како се ти понашаш према њима. Да си ти боља и они би се према теби боље понашали!“

Захвали се свештеник Светом Сави, па тачно тако и уради.

Кад чу баба да јој Свети Јован одговара, веома се зачуди, али се брзо прибра, па му љутито рече: „А ти, да си краћи језик имао, не би ти главу одсекли!“

Чак је и Светом Јовану нашла ману!!! Само себи – није! 

Прича блаженопочившег протојереја-ставрофора Милосава Дишића.

Свети Јован Крститељ

Још једна прича – о свадљивој жени дугог језика која је ширила немир и била у завади, са сином и снахом, са комшијама, рођацима и многим другима:

Отишла ова жена једнога дана у цркву код свештеника да се пожали како је нико не воли и не поштује и како сви имају нешто против ње.

Тада свештеник саслушавши жену рече: „Имам ја лек за тај проблем, даћу ти освећену воду а ти је свако јутро стави у уста и гледај да је увек по цео дан држиш у устима, кад прогуташ ти поново узми и држи, и тако три дана, а после трећег дана поново дођи код мене на исповест.“

И послушавши жена учини тако како јој је свештеник рекао.

После трећег дана поново дође код њега. Свештеник упита: „Да ли ти је помогла освећена вода коју сам ти дао“ а жена одговори: „Јесте помогла ми је, син и снаја ми се поново обраћају, комшије су почеле да ме поздрављају и да ми се јављају, сви су некако постали бољи према мени.“

Жена упита свештеника: „Попе можеш ли ти мени дати још те освећене водице да је држим у устима?“ А он јој одговори: „Нема потребе, узми из бунара, и обична ће ти бити добра.“

Све невоље нас сналазе због тога јер не желимо да се смиримо.

Бог их допушта на нас управо због тога да бисмо смирили себе, а не да бисмо смиривали друге.

невоље
Фото: Путем Православља

Зашто нас стижу невоље – одговори и поуке Светих Отаца

Треба да се смиримо јер смирење је савршенство хришћанског живота, али ми смо горди и због тога много патимо. (Светоотачка поука)

Оно се постиже уздржањем, трпљењем и молитвом.

Гордој души све смета, док је смиреном човеку све добро. (Старац Силуан Атонски)

Гордост је велики порок људски, а како се он препознаје у човеку? По томе како ми реагујемо када нас други вређају. (Светоотачка поука)

Смирење јесте тихи спокој и добро расположење у човековом срцу. Тo је трајно и тешко нарушиво стање ведрог расположења човековог духа, без обзира на спољна дешавања и утицаје других људи.

Када се овакво духовно настројење једном постигне, Бог неће више слати жестоке и тешке невоље на оне људе који су достигли овакво стање смиреноумља и бестрашћа. Ако и после тога буде неких искушења, она ће бити много мања и биће од Бога послата само као корекцијска, како би се човеков дух утврдио у оваквом здравом стању.

Потребно је знати да нема слепог случаја и да Бог о свему премудро промишља, све што нам се дешава, па и најмања ситница, све нам је то од Бога послато за наук и стицање ових врлина.

Фото: pravoslavie.ru

Ако ово превиђамо и не утврђујемо се у врлини смиреноумља и бестрашћа, стално ће нас стизати разне невоље, немили догађаји, туга и жалост.

Бог нас воли Својом очинском љубављу и васпитава нас кроз разне невоље, неприлике и људе којима нас окружује. Због тога треба мирно прихватити све случајеве јер су нам послати као лек за наше исцељење од гнева, гордости, злопамћења, славољубља, мржње, и сваки такав случај треба примити са благодарношћу као Божју вољу и Његов премудри план за нас.

Знај да смирење није ништа друго него сматрати све људе бољима од себе. Увек имај на уму да си ти крив за многе грехе. (Свети Антоније велики)

Какви смо ми према ближњима, такав ће и Бог бити према нама. (Свети Јован златоусти)

Ако те неко невиног прекори за какав грех који ниси починио, не љути се него се смири, и Бог ће те наградити. (Свети Антоније Велики)

Онај које смирен и кротак, оне се не љути. И ако га грдиш, ти се гневиш, а он те жали што тако учиш себе. (Отац Тадеј)

Све док ми задржавамо у себи мисао о увреди коју су нам нанели непријатељи, пријатељи, рођаци, ближњи, ми немамо мира, спокоја и живимо у пакленом стању. (Отац Тадеј)

Ми стално мислено ратујемо са светом око себе. Зато док не претрпимо многе болове срца, нећемо се научити да будемо тихи, кротки и смирени. (Отац Тадеј)

Из дубине срца отпуштај и праштај људима њихова сагрешења против тебе, како би и Отац Небески теби опростио теби опростио твоја безбројна сагрешења. (Свети Игњатије Брјанчанинов)

Не свети се онима који су те увредили, то ће живот учинити. Зло се пре или после враћа пошиљаоцу, и то са каматом.

Сечиво бола које нехотице заријеш у туђе срце, ући ће и у твоје срце, по строгом закону узвраћања по делима нашим: Каквом мером мерите онаквом ће вам се мерити. (Мт 7, 2) Ако не желиш бол, не наноси га другоме.

Веруј да је трпљење увреда и понижења веома корисно и спасоносно за душу. (Авва Исаија)

Трпи све невоље са осмехом на лицу. (Свети Серафим Саровски)

Фото: Путем Православља

Ако смирите себе пред Богом и умирите се како Бог заповеда, ви сте мноштво људи спасили и ако се појавите као миран човек људи би некако да уђу у тај ваш мир – и обрнуто, људи ће бежати од човека немирног и преког карактера. (Свети Серафим Саровски)

Чим се човек смири, одмах га окружи са свих страна милост Божја. (Свети Исак Сирин)

Бог је милостив, али је и праведан. (Свети Козма Етолски)

 

Јутјуб, Јефта Прерадовић

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.