Старац Хризостом Јордански: „Сагласно Светом Писму, ми живимо у последњим временима“

0
Поделите

Новинар Константин Константинос и филмска екипа емисије „24 сата“ (Кипар) посетили су манастир Светог Герасима Јорданског у пустињи Јудејској, југоисточно од Јерихона.

Старац Хризостом
Манастир Светог Герасима Јорданског / Фото: Свеча Иерусалима

У интервјуу са старцем Хризостомом дотакнута су следећа питања:

– знамења времена;

– земљотреси;

– болести и ратови;

– колико ће трајати тренутне катастрофе;

– могућ напад Турске на Грчку и Кипар;

Старац Хризостом: Према Светом Писму, ми сада живимо у последњим временима. Свети Козма Етолски рекао је: „Схватићете да су последња времена почела када видите ове знаке: епидемије, земљотресе, поплаве, инвазије странаца, изненадне смрти“. Све ово данас доживљавамо свакодневно.

Новинар: Ви осећате да се сада догађа управо то?

Старац Хризостом: Да, наравно. Сад је друго питање: колико ће све ово трајати? То зависи од нашег Господа Исуса Христа. Једна подвижница је живела овде са нама; умрла је 1995. Њено име је непознато у свету, водила је затворнички начин живота. Последњих 15 година свог живота живела је овде, у близини. Једног јутра отишао сам јој у посету и видео да плаче. Питао сам:

– Шта се догодило, Герондиса?

Она је одговорила:

– Претеча веома жури.

– Куда жури Јован Претеча?

– Он жели да заузме место које је за њега припремљено!

Часни Претеча и Пророк Јован заузеће место палога Денице (пали Деница је Сатана – бивши архангео – нап. „Борба за веру“). Вођен егоизмом, Деница је желео да се уздигне изнад Свете Тројице, али чим је почео да спроводи свој нечисти план, Свети Архангел Михаил је моћним гласом узвикнуо: „Станем добрје, станем со страхом“, како би се прекратило то зло, та побуна против Бога.

Поново сам упитао Герондису:

Куда он жури?

– Он жели да заузме њему уготовљено место, да засија слава Божја! Но, Богородица са сузама умољава Христа, да Он продужи још време за покајање.

Овај разговор је вођен 1994. или 1995. А сада ми видимо врло интензиван развој догађаја. Многе хвата страх: како ће се све завршити? Догодио се земљотрес и они (Турци) су опоменути како би се уразумили. Сеизмолози кажу да се у Цариграду очекује још већи земљотрес.

Шта то значи? Господ им даје знаке, јер Бог човеку даје шансу УВЕК. Даје нам шансу, то је тако. А сада Он даје знамења Турцима и тиме им поручује: „Будите мирни“. Али они су непослушни… Нашим савезницима – православним или не – свеједно је шта ће бити с нама. Али наш удео није неважан Господу Богу.

Нека се људи држе ближе Цркви, ближе Светим Тајнама, а Бог нас неће до краја оставити. Он ће устројити догађаје тако да све ове претње и сви ти напади нестану. Јер „човек снује, а Бог одређује“ (ср. Јер. 10:23). Он им је већ дао један снажан потрес, па други, а сад ће бити и трећи. Они ће се кретати према нама, али неће постићи свој циљ. Турци неће успети ни бродовима, ни острвима, ни нашим територијалним водама, без обзира на то колико миља има: 6 или 12.

Имајте љубав међу собом, учествујте у Светим Тајнама, и Господ вас никада неће оставити! Неће оставити Он ни Кипар, острво које је родило толико Светитеља, ни православну Грчку.

Превод са грчког на руски: Трость Скорописца

Превод са руског на српски: Борба за веру

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.