Легенда о ћудљивој и хировитој старици: Kо је била Баба Марта?

0
Поделите

Март се код Срба, као и код неких словенских народа, назива још и благовештењски месец, марта, Сухи, брезен и летник, а у старосрпском и дерикожа.

У давно доба, одређене особине, врлине и мане, приписиване су особама рођеним у одрећеном временском периоду. Нека од ових веровања сакупљена су у Народном календару и сачувала су се до данашњих дана…

Март је добио име по римском божанству рата – Марсу. Зато се овај месец сматра нарочито повољним за војна дејства. Март се код Срба, као и код неких словенских народа, назива још и благовештењски месец, марта, Сухи, брезен и летник, а у старосрпском и дерикожа, каже Историјски забавник.

Срби овај месец замишљају као ћудљиву бабу која лако мења мишљење – та „баба“, зове се Марта.

Отуда, у марту може да напада велики снег, али и да изненада отопли и огреје као да је већ лето. Зато народ каже: „Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје“.

Баба Марта заправо никада није постојала. Није реч о неком митолошком бићу или божанству, већ је то персонификација читавог месеца и његове непредвидиве природе.

Иако је овде реч о српском веровању, баба Марта се среће код готово свих словенских народа. Kако је и она добила име по богу рата Марсу веровање каже да је окрутна на њега, али да уме да буде и топла и мила због пролећа које најављује.

Легенда каже да је баба марта некада стално била мила и драга старица. Ипак, једног дана краљ Нума Помпилије решио је да марту одузме прво место у календару додавши испред још јануар и фебруар. Ово је толико наљутило „прву даму календара“ да је од тог доба постала ћудљива и хировита.

И тако је остало све до данашњих дана…

www.cudo.rs

Пратите нас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.